Mednarodno sodelovanje

​​​​​​​Mednarodna izkušnja je neprecenljivo doživetje v času študija, zaposlenim na fakulteti pa predstavlja nadgradnjo dosedanjega dela. Sploh na področju turizma je poznavanje tujih okolij in jezika nujno potrebna osnova za graditev kariere v turizmu. Prav tako fakulteta gosti študente iz tujine, ki pridejo na izmenjavo v Brežice. Gostujočim študentom omogočamo, da nadgradijo svoje znanje, spoznajo lokalno okolje in spletajo prijateljstva.

Študij v tujini

Mednarodne izmenjave so namenjene tako študentom, predavateljem in strokovnim zaposlenim na fakulteti. Preko sheme Erasmus+ ima Fakulteta za turizem sklenjene sporazume z več kot 20 tujimi fakultetami na vseh koncih Evrope. V državah srednje in vzhodne Evrope pa fakulteta preko programa CEEPUS omogoča brezplačen študij in štipendije na 13 tujih fakultetah. Študij na partnerski instituciji v tujini lahko traja najmanj 3 mesece in največ 12 mesecev. Študent ima v okviru programa Erasmus+ možnost mobilnosti (študij in/ali praktično usposabljanje) do skupaj 12 mesecev na vsaki stopnji študija.

Praksa v tujini

Poleg študija v tujini lahko študenti izkoristijo tudi možnost opravljanja praktičnega usposabljanja pri turističnih in sorodnih podjetjih oziroma organizacijah v tujini. V ta namen lahko pridobijo finančna sredstva iz sheme Erasmus+ ali Norveškega finančnega mehanizma. Program Erasmus+ po novem omogoča financiranje prakse v tujini tudi še 12 mesecev po opravljeni diplomi oz. magisteriju (pod pogojem, da se prijavite še pred diplomiranjem oz. magistriranjem).

 

Študenti se lahko za več informacij obrnejo na prodekana za mednarodno sodelovanje na Fakulteti za turizem. Več informacij, razpisno dokumentacijo in prijavnico najdete na spletni strani Službe za mednarodno sodelovanje in programe mobilnosti UM: Študentska mobilnost UM.

Prodekan za mednarodno sodelovanje: izr. prof. dr. Mitja Gorenak

Kontakt: mitja.gorena​k@um.si


UTRINKI Z IZMENJAV

​​​​Janko Virant - Hogeschool Inholland Diemen na Nizozemskem

​​O izmenjavi ne smeš predolgo razmišljati in premlevati ali bi šel ali ne, pač pa se moraš samo odločiti in iti! Ne bom vam žal, garantiram, tako kot si upam trditi, da lahko garantirajo tudi vsi ostali, ki so na​ izmenjavi že bili. Veliko ljudi se zelo resno zanima za izmenjavo, potem pa se ne odločijo zaradi takšnih in drugačnih razlogov, ker jih mogoče malo prevzame »strah« pred mislijo ''ojoj, zdaj pa me pol leta ne bo doma''. Redkokateri izmed razlogov je tako tehten, da ne bi šli na izmenjavo, zato vam še enkrat svetujem, da se, v kolikor imate možnost in željo, izmenjave udeležite, saj je to lahko enkratna življenjska priložnost in doživetje, katero si boste zapomnili za vedno!

 

FOTOALBUMI ŠT​UDENTSKIH IZMENJAV

  • Finska – Matija Lozančić, univerza TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU.
  • Španija – Vita Petek, UNIVERSITAT JAUME.
  • Turčija – Tilen Štruc, YASAR UNIVERSITESI.​​