Namestitev, prehrana in dogajanje

​​​

Za pestro obštudijsko dogajanje je poskrbljeno – vsako novo študijsko leto se začne z Uvajalnim tednom, ki je v osnovi namenjen brucem. Obvezni del vsakega študentskega leta je tudi brucovanje s krstom študentov in Dan fakultete, kjer študenti in predavatelji obiščejo razne ustanove, dan pa zaključijo s prednovoletno zabavo. V okviru predmeta Management prireditev študenti kot del študijskega procesa sami organizirajo zabavno prireditev. Zabava leta pa se zagotovo dogaja na Turizmijadi – mednarodnem kongresu študentov turizma in hotelirstva, ki poteka v Budvi, v Črni Gori. Več o študentskem življenju v Brežicah lahko izveste na spletnih straneh Društva študentov Brežice in Mladinskega centra Brežice.

Študentski svet Fakultete za turizem je za 1. letnik generacije 2020/21 pripravil Študentski priročnik za bruce, v katerem lahko najdete veliko koristnih informacij o študentskem življenju na FT UM skozi oči naših študentov.

Prehrana

Redni, izredni in študenti na mednarodnih izmenjavah so upravičeni do subvencionirane študentske prehrane. Subvencijo lahko študenti koristijo pri ponudnikih v Brežicah in okolici, za identifikacijo pri koriščenju subvencionirane študentske prehrane pa uporabljajo aplikacijo na mobilnem telefonu ali brezkontaktno čip kartico. Več informacij o študentski prehrani ter lokacije ponudnikov subvencionirane hrane najdete na spletni strani Študentska prehrana. 

Navodila za ureditev subvencionirane študentske prehrane v študijskem letu 2020/21: ŠOU-NOVICA 2020-2021.pdf

​Namestitev

V Brežicah je na razpolago več oblik bivališč za študente:

  • ​​Študentska stanovanja Fakultete za turizem (skupno 23 ležišč, ki so vsako leto različno zasedena, cena na osebo je okvirno 145 €). 
  • Bivanje pri zasebnikih s subvencijo (podati morate elektronsko vlogo za sprejem pri Študentskih domovih Univerze v Mariboru).
  • Bivanje pri zasebnikih v Brežicah in okolici (ponudnike lahko poiščete sami ali na Seznam ponudnikov).

Vsi zasebniki, ki ste zainteresirani za oddajo stanovanj študentom FT v študijskem letu 2019/2020, lahko oddate prijavo z izpolnjenim OBRAZCEM in SOGLASJEM na e-naslov naslov ft@um.si ali po pošti Fakulteta za turizem UM, CPB 36, 8250 Brežice.

Študentska stanovanja Fakultete za turizem

Zainteresirani kandidati vložijo pisno vlogo s prilogami v referat FT do datuma določenega v razpisu.

Kandidati za bivanje morajo imeti status študenta, vpisanega na FT UM. Merila razvrstitve upoštevajo:

  • oddaljenost od stalnega prebivališča,
  • uspeh pri maturi oz. povprečna ocena študija,
  • izjemen učni ali študijski uspeh oz. uspeh na področju obštudijskih dejavnosti.

 Fotografije nekaterih stanovanj si lahko ogledate v galeriji:​


Bivanje pri zasebnikih s subvencijo v Brežicah

Za uveljavljanje subvencije pri zasebnikih morajo študenti izpolnjevati pogoje, določene v Pravilniku o subvencioniranju bivanja študentov. Na razpis, ki je na spletni strani Študentskih domov UM objavljen praviloma junija, morajo za sprejem ali za podaljšanje bivanja oddati elektronsko prošnjo preko portala eVŠ.

Študenti, ki bodo izpolnjevali pogoje za subvencionirano bivanje pri zasebnikih, bodo lahko sklenili pogodbe za bivanje samo pri tistih zasebnikih, ki jim je bilo s sklepom odobreno oddajanje določenega števila ležišč študentom s subvencioniranim bivanjem. Za vrednost višine subvencije se študentu zmanjša višina najemnine pri zasebniku za posamezen mesec.